Dags för Danmark att komma över Dybbøl!

Som gammal sundspendlare, kan jag inte heller som t.ex. HAX  angående Danmarks krympta tillväxt låta bli att fundera över sambandet häremellan, gentemot de nya gränskontrollerna, och avskaffandet av den fria rörligheten.

För oss öresundare – som haft en tämligen unik situation i Europa, med en ”järnridå” i Sundet mellan Skåne och vår naturliga huvudstad och vårt geografiska centrum København, inte helt olik Öresundsmuren i modern tid – torde fördelarna med frihandel, fri rörlighet och ett öppet samhälle vara tämligen uppenbara; en  hel 300-årig mörkerperiod mycket längre än berlinarnas eller, med fil dr Ingemar Ingers ord:

”då all trafik mellan dessa länder var av svenska myndigheter inte bara strängt försvårad, men närapå förbjuden, då handel och samfärdsel var nerlagd, då t.o.m. införsel av danska böcker var förbjuden. Det barbariska förbudet emot all slags förbindelse mellan Skåne och Danmark infördes på 1680-talet till följd av svenska myndigheters misstänksamma hållning. Förbindelsen mellan släkt och vänner på bägge sidor om Sundet blev därigenom förhindrad, och särskilt kännbart var detta för adeln och prästerskapet samt städernas borgerskap. Där ligger en lång och smärtsam väg ifrån denna isolering och till de lättnader som småningom – med början på 1820-talet – genomfördes. Och fastän vi nu i flera generationer har haft fri fart, gör sig följderna av denna långvariga isolering fortfarande gällande”.

Hur mycket jag än misstycker med det nationalkonservativa HD, måste jag trots allt instämma med deras ledare häromdagen om partiet, som försökt framställa sig som ”socialdemokratin, i gamla dagar”:

”Deras politik, helt fixerad vid invandringspolitiken, har varit allt annat än bra för landet.

Ett blockbrott är en förutsättning för nya konstellationer, hur de än kan komma att se ut. Men först måste danskarna säga sitt, när de endera dagen går till val.”

 Som skånsk historienörd och gränspendlare, fascineras jag över Danmarks nationella självbild efter förlusten mot tyskarna vid Dybbøl, då Danmark blivit ett mycket lokalorienterat samhälle, där den nationella självbilden starkt präglats av 1800-talets skandinavism som har udden riktad mot tyskarna, och danska stornationalister firar erövringen och försvenskningen av Skåne, tillsammans med sverigedemokraterna (sic). 

Men kan vi inte hoppas över mer öppenhet och demokrati, nu i förbindelse med Öresundsintegrationen?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s