Sila mygg och svälja kameler – eller varför har nazisten Alf Åberg aldrig granskats?

Ännu en gång har IKEA’s grundare Ingvar Kamprad fått löpa gatlopp i medierna pga hans nazistiska förflutna.

Men liksom det vore lika intressant att veta vilka svenskar som samarbetade med den östtyska diktaturen i DDR och dess hemliga polis Stasi, finns lika stor anledning att uppmärksamma den svenska historikern Alf Åberg, som var Kamprads mest prominenta vapendragare bland ”de bruna” på Lunds Universitet, och ingen historiker har lika ihärdigt som Åberg försökt framställa försvenskningen av Skåne som en snabb och problemfri process, och framställa de skånska motståndsmännen som kriminella stråtrövare istället för frihetskämpar.

Varför har Åberg i motsättning till sin kollega Kamprad fått gå helt fri från medias granskning?

Kamprad har trots allt erkänt och gjort avbön, medan Åberg fortfarande ogenerat beskriver sig själv som nationalromantiker, spyr galla över vad han kallar ”snapphaneromantik” och ser sig själv som en ”gammal karolin”.

För många år sedan frågade jag i en mailkonversation HD:s chefredaktör, i anledning av Joakim Berglunds bok ”Quisling centralen” om nazismen i Lund varför lokaltidningen HD i stan, aldrig uppmärksammat att en av de mest berömda helsingborgarna, som i dag betraktas som en av de största auktoriteterna om försvenskningen av Skåne, var ledande nazist i Lund.

Han svarade mig, att det har de minsann gjort.

Men ännu i dag, i kölvattnet av att Kamprad fått löpa på chavotten i de svenska medierna, lyser HD:s bevakning av Åbergs nazistiska förflutna med sin frånvaro.

Är det bara för att han varit så politiskt korrekt och svenskvänlig, i beskrivningen av försvenskningsprocessen i Skåne?


I Joakim Berglunds bok ”Quisling Centralen – Nazismen i Skåne på 30- och 40-talet” kan man bl.a. läsa, att Alf Åberg som studieledare i Lunds Nationalsocialistiska Studentförening och ordförande i föreningens ungdomskår Nordisk Ungdom i Helsingborg var tongivande i en debatt om judiska flyktingars rätt att bosätta sig i Sverige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s