”Utlandet” finns lokalt

Medan t.ex. Skånska Dagbladet  i Malmö sedan många år haft journalister som enbart har till arbetsuppgift att bevaka Öresundsintegrationen och utvecklingen i Skåne och Danmark ur ett regionalt och europeiskt perspektiv, har Helsingborgs Dagblad först den senaste veckan gjort ett tappert försök med en ny serie reportage under rubriken ”På andra sidan” som tydligen framöver skall vara återkommande med några dagars mellanrum, om vad som försiggår i tvillingstaden blott fyra kilometer och några futtiga minuter bort.

För några år sedan meddelade HD, som numera har monopolstatus som lokaltidning i hela det nordvästliga Skåne och annars har fasta lokalredaktioner i byhålor som Örkelljunga och Åstorp mycket längre bort stolt, att man upprättat en lokalredaktion i systerstaden.

För en hel vecka framåt.

Ett litet steg för människan. Ett gigantiskt kliv för HD!

När Sveriges dåvarande statsminister år 2005 Göran Persson var på besök i Helsingør för att bl.a. tala om en fast HH-förbindelse, lät HD rentav överlämna bevakningen åt TT.

En journalist med namnet Ulf Kristiansson har denna gången satts på uppgiften.

Rapporteringen hittills om bl.a. danskarnas exotiska ”mustiga språk”, kan inte precis påstås varit djuplodande, eller i nivå med t.ex. Bo Börrefors många alster i Skånska Dagbladet om utvecklingen av nationalstaten contra det regionernas Europa som nu växer fram, där gamla imperialistiska makters gränsdragningar tappar betydelse.

Mot denna bakgrund är det svårt att inte låta bli att fundera över det faktum, att det tidigare fanns fyra dagstidningar i Helsingborg, och över hur det skulle sett ut i dag om istället HD:s arga konkurrent Öresundsposten, som i motsättning till HD, bar på ett regionalistiskt politiskt arv, gått segrande ur konkurrensen?

Grundaren Oskar Patrik Sturzenbecker, som var urstockholmare,  men vistats många år i København och blivit brinnande anhängare av skandinavismen, hade hela tiden ambitionen att Öresundsposten skulle ges ut på bägge sidor av Sundet och vara en gränsöverskridande skånsk-själländsk lokaltidning.

Han ansåg i motsättning till HD aldrig, att något trolskt eller mystiskt händer just de fyra kilometerna mellan tvillingstäderna Helsingør och Helsingborg där Karl X Gustav satte en gräns 1658. Han är rentav författare till Skånes första kända nationalhymn ”Det är ett yndigt land”  med samma inledningsord och versmått som Öhlenschlägers ”Der er et yndigt land”, eftersom han ansåg att vi borde sjunga fosterlandets lov på samma melodi på bägge sidor av Öresund. Just ordet ”yndigt” i Skånehymnens namn skvallrar om Sturzenbeckers obändiga försvar för ett gränsöverskridande skandinaviskt skriftspråk: långt in på 1900-talet skrev Öresundsposten t.ex. konsekvent ordet ”fölelse” istället för känsla, o.s.v..

Men dagens nya mediasamhälle där ”gammelmedia” genom internets utveckling alltmer mist sin betydelse och roll som ”grindvakt” för distribution, och vem som helst av oss i dag i princip bara kan gå ut på webben och distriburera vad vi vill, kommer förmodligen på sikt förändra situationen radikalt. Lokala medier som river gamla nationalistiska mentala spärrar lokalt här vid gränsen, har knappast dött genom Öresundspostens och Sturzenbeckers hädangång inom ”prasselmedia”! 🙂


Tidningsmannen Oskar Patrik Sturzenbecker i Helsingborg – en visionär värd att minnas!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s