Heja Skanåker!

En av huvudrubrikerna i dagens HD är att den flerfaldige OS-medaljören Ragnar Skanåker från skånska Munka Ljungby, anmält en polisman till JO som i egenskap av sitt ämbete gjort politiska uttalanden för vapenkontroll i förbindelse med den enorma tragedi som nyligen utspelade sig i Norge.

Själv har jag förundrats över att svenska medier i deras rapportering om denna sorgliga händelse aldrig pekat på elefanten i vardagsrummet, och om de norska restriktiva vapenlagarna  kan haft något att göra med hur en ensam kriminell man, lyckades skjuta hela 90 människor på fläcken?

I Schweiz är det rentav obligatoriskt för alla att ha ett vapen i hemmen, eftersom det ses som en viktig del av försvarsväsendet och i slutändan, också en livförsäkring och ett skydd mot våld och tyranni.

Bland det första Hitler gjorde när han tagit makten i Tyskland, var att avbeväpna befolkningen, eller som han stolt proklamerade inför omvärlden:

”This year will go down in history! For the first time, a civilized nation has full gun registration! Our streets will be safer, our police more efficient, and the world will follow our lead into the future!”

Precis samma sak gjorde den svenska ockupationsmakten här i Skåne på 1600-talet,  eftersom de visste att man aldrig skulle kunna kuva den skånska befolkningen, om den var beväpnad till tänderna.
I Sverige har också bl.a. författaren Vilhelm Moberg skrivit om hur viktig rätten att bära vapen alltid varit för svenskarna i sitt verk ”Min svenska historia”, och hyllat schweizarnas värnande av denna urgamla princip som en yttersta garant mot övergrepp.

Just därför klappade jag mina små händer, när jag i dag läste om Ragnar Skanåkers modiga initiativ.
 
Det finns ljus i det mörka svenska Volkhemmet trots allt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s