Tyske storken Heinar och svenske tjocke Karl

Tyskland stundar inför ett kommande delstatsval där det nationalistiska NPD med nära kopplingar till den nynazistiska rörelsen har sitt starkaste stöd i Östtyskland, vilket kanske är intressant ur skånsk, svensk och nordisk synvinkel:

Medan Västtyskland under Adenauer och Erhard fick ett systemskifte efter nazismen, levde den preussiska andan från Bismarck nämligen vidare i DDR, med en allsmäktig paternalistisk stat, centraliserad styrning av industrin, en väldig byråkrati av preussiskt snitt och stor tonvikt på jämlikhet, uniformitet och kollektivism – som delvis blev förebilden för  det moderna svenska ”Folkhemmet”.

Dagens Sverige har paradoxalt nog, till viss del mer gemensamt med Bismarcks stat, än den moderna tyska federala förbundsrepubliken.

Motståndarna har valt att använda humor som vapen mot extremhögern genom satirfiguren ”storken Heinar”, ett skämt med klädmärket Thor Steinar som marknadför vikingaromantik, och är populärt bland tyska nynazister.

Här i Skåne saknar vi  heller inte direkt upplägg till att kunna driva med de storsvenska chauvinisterna i Sverigedemokraterna på liknande sätt. En motsvarande karikatyr på ”tjocke Karl” tror jag vore helgjuten! 🙂

SD hyllar en fetlagd tysk herreman på Sveriges tron, som gjorde Skåne svenskt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s