Trollkarlen från Oz och dagens nationella fiatvalutor

Ett intressant faktum, är att Frank L Baums barnroman ”Trollkarlen från Oz” från år 1900 som senare också blev en berömd hollywoodfilm med Judy Garland i huvudrollen,  var en allegori på samtidens ekonomiska och politiska debatt om guld, silver och myntfoten.

Den unga och naiva Dorothy representerar folket. Fågelskrämman föreställer bonden och Plåtmannen arbetarna, medan det fega Lejonet gestaltar William Jennings Bryan, som ledde dåtidens ”silverrörelse”.

Intressant är, att i originalromanen var Dorothys skor i silver (men i filmen ändrades de till rubinskor) som silverrörelsen menade var lösningen på de finansiella problemen. Samtidigt var den gula vägen (”the Yellow Brick Road”) guldmyntfoten.

Den elaka Häxan från Väst symboliserade USA:s dåvarande president William McKinley och Trollkarlen republikanernas ledare Mark Hanna, som styrdes av finansmän gömda bakom en gardin. ”Oz” är en omskrivning av ”ounce”, dvs ett viktmått av guld.

Allegorin i Trollkarlen från Oz är lika brinnande aktuell i dag när bl.a. euron befinner sig i kris och politikerna försöker lösa finansiella problem genom att trycka pengar och inflation. Vi borde istället följa ”the Yellow Brick Road” och avskaffa centralbankerna 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s