Vad som fick väst att blomstra och skåningarna att revoltera

Hur olika väst och den islamska världen utvecklats sedan medeltiden, är ganska fascinerande. Johan Norberg skriver t.ex. härom:

”En civilisation bygger på tolerans och entusiasm för vetenskapliga framsteg. En annan manar till religiöst krig mot den förra, ett krig där ingen skonas och där de fallna kämparna belönas med himmelriket.

Kristendom och islam år 2001? Nej, islam och kristendom för tusen år sedan. På 1000-talet manade påven till skoningslöst korståg mot de otrogna som påståtts ha ockuperat helig mark. ”De otrogna”, det var på den tiden den muslimskt-arabiska världen, präglad av tolerans och tekniska framsteg. ”

Bl.a. skildrar denna lysande dokumentär om när morerna härskade i Spanien dessa motsatta förhållanden som rådde på medeltiden:

Vad hände sedan?

Utan kontakterna med den islamska kulturen, hade Europa aldrig fått uppleva renässansen eller upplysningen.

Men Norberg påpekar:

”till skillnad från arabvärlden var Europa en för splittrad kontinent för att den inledda processen skulle kunna blockeras. Den som hade avvikande uppfattningar hade alltid andra städer, stater, furstar och universitet att fly till. Vetenskapen fann alltid en tillflyktsort någonstans, särskilt när den visade sig vara gynnsam för den härskare som lät den blomstra.”

Just Europas – i motsättning till i dag – dåtida starkt decentraliserade samhälle med småkungariken, gränsöverskridande handelsgillen och inte minst den internationella katolska kyrkan som utgjorde en motvikt till kungamakten, tillät det att utvecklas.

Det var ingen tillfällighet att t.ex. skåningarna revolterade mot ärkebiskop Absalon, när samarbetet mellan kungamakten och kyrkan gjorde att folkmakten sattes på undantag.

Ekonomen Jeffrey M. Herbener utvecklar detta i en intressant föreläsning om imperier contra småstater:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s