Vikingarnas anarkistiska historia

Island befolkades på 800-talet av norrmän som flydde undan Norges förste kung Harald Hårfager, vilken grundade den första norska staten. I den isländska fristaten samlades man två veckor om året till riksdag på Thingvellir, som var uppdelad i två kamrar. I den ena, ”lagrättarna”, tolkades och reviderades lagen, och i den andra löstes rättstvister. Den ende ämbetsmannen i den isländska fristaten var lagsagomannen, som hade till uppgift att memorera och recitera lagen på riksdagen. Man kan rentav påstå att den isländska fristaten bara existerade två veckor om året, vid dessa riksdagar!

En utlösande faktor till vikingatågen, anses också av många historiker, ha varit kollissionen mellan två statsuppfattningar.

De kristna frankerna representerade en ny statssyn, där man snickrade ihop riket med lagar och förordningar, som strypte handeln med tullar – till stor frustration för nordborna – och där man säkrade erövrade länder med borgar, kyrkor och kloster.

De hedniska nordborna och slaverna representerade en äldre statsuppfattning, som var lösare och friare, och där man vid invasioner av främmande länder nöjde sig med att indriva skatt, ta emot gisslan och försäkringar om deras underkastelse. Så förhöll sig Danmark till grannländerna ända till Valdemar den Stores tid på 1100-talet.

Det vikingatida Island dit folk flydde undan den första norska staten, brukar beskrivas som en kritarki,  efter de grekiska orden för domare och lag. Som Adam av Bremen skrev på 1000-talet om islänningarna:

”Hos dem är ingen konung, utan endast lag.”

Professor James C. Scott har i boken ”The Art of Not Being Governed” från år 2009, beskrivit hur mänskligheten under större delen av dess existens levt i statslösa samhällen, och att vi först i senare tid långsamt och stegvis gått mot statsbildningar.

Kastar kanske professor Scott något ljus över Skånes och Danmarks dunkla förflutna före 900-talet då den förste danske kungen Gorm den Gamle träder fram ur förhistoriens dimmor? Dök idéerna bakom den isländska fristaten upp ur tomma intet, eller var kritarki något som praktiserats tidigare i övriga Norden?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s