Låt Ängelholm gå i konkurs!

Ängelholms sensationella marsch mot fotbollsallsvenskan trots obefintligt ekonomiskt och publikmässigt underlag, var kanske inte så sensationell trots allt. Nu avslöjar klubbledningen, att man helt enkelt levt över sina tillgångar och står på konkursens rand.

Men klubbordföranden kräver ogenerat,  att kommunens skattebetalare skall rädda den sjunkande ÄFF-skutan och täcka miljonförlusterna.

Han pekar på Helsingborgs kommuns räddningsaktion, när HIF befann sig i kris för några år sedan. Men jämförelsen haltar.

HIF är en kulturinstitution i Sundets Pärla, vilken ansågs vara ”too big to fail” som det numera populärt kallas i amerikansk politik. Kommunen räknade kallt med att få sina pengar tillbaka.

HIF drog på sig de stora spenderbyxorna när de spelade i Champions League, och strax därefter sprack den ekonomiska bubblan på den europeiska spelarmarknaden. Med röda siffror i HIF:s budget som följd. Därmed skulle HIF få svårt att klara elitlicensen p.g.a. föreningen Svensk Elitfotbolls stränga regler, vilket i praktiken hade inneburit konkurs.

Men som HIF:s dåvarande danske spelare Kenneth Rasmussen påpekade, finns sådana regler inte i danska Superligaen. I Nordamerika t.ex. är det inget märkligt att kanadensiska och amerikanska lag spelar i samma liga. Frågan kanske är om HIF hellre gått i konkurs, än spelat öresundsderbyn i Danmark? 🙂

HD kommenterar ÄFF:s konkurshot i en ledare:

”Problemet med en räddningsaktion för ÄFF är att flera av förutsättningarna i HIF-fallet saknas, främst då ett stort pengagenererande publikintresse. Ängelholmarna sviker sitt lag. Inte minst på detta område krävs kreativitet för att få bredare engagemang. Rimligen måste ett avancemang till allsvenskan knuffa upp publiksiffrorna samtidigt som kraven på professionell ledning och marknadsföring i alla avseenden ökar.”

Vad svamlar de om? Ängelholmarna skiter i fotbollen för att staden helt enkelt saknar kultur och traditioner på området, och går i stället ”man ur huse” till Rögles ishockeymatcher. ÄFF har inte ens en ordentlig hemmaarena, och kommer sannolikt tvingas spela sina hemmamatcher på Olympia i Helsingborg vid ett allsvenskt avancemang.

Tror de verkligen seriöst på att det kommer bli någon folkvandring från Ängelholm till Olympia?

Kommunpolitikerna i Christian II:s gamla stad borde i stället ta till sig satirikern PJ O’Rourkes ord:

”The free market is a bathroom scale. I may hate what I see when I step on the bathroom scale, but I can’t pass a law saying I weigh 160 pounds. Authoritarian governments think they can pass that law—a law to change the measurement of things.”

Finns det egentligen någon anledning att försöka hålla liket levande medelst konstgjord andning och att plundra skattebetalarna på pengar?

Alla skånska fotbollsälskare, som vill att skånederbyn skall vara publikfester och inte avslagna tillställningar inför folktomma läktare, kan bara glädjas över att se skamfläcken ÄFF krascha och brinna.

 
När kvarterslaget Stattena i Helsingborg spelade i Allsvenskan fanns det i motsättning till ÄFF ett rent sydländskt publikengagemang kring laget. Stadsdelens befolkning följde lagets träningar och diskuterade livligt taktik och laguppställningar på caféerna. Efter bortamatcherna brukade laget välkomnas av fanatiska supporterskaror på Helsingborgs tågcentral. När landslagsspelaren Knutte Kroon gick över till lokalkonkurrenten HIF kunde han knappt ens visa sig ute på stan. Lagbild lånad från Calle Rollbäcks blogg .

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s