Försvunna forntida civilisationer

Det kan verka ofattbart idag, men vid slutet av sista istiden kunde man vandra torrskodd från Kullaberg till England och från Sydskåne till Nordtyskland.

Hela Nordsjön var då landmark, och ännu i dag ligger trästubbarna av furuskogarna mellan Skåne och Tyskland endast 20-50 meter under vattnet på Östersjöns botten, där de vittnar om naturkatastrofen som inträffade. Öresund existerade inte heller; Skåne och Sjælland var landfast.

En del tyder på att slutet av sista istiden var en kataklysmisk period, då många däggdjur väldigt hastigt dog ut; mammutarna, de ullhåriga noshörningarna etc – några har rentav hittats djupfrysta med osmält mat i magarna och växter i munnen.

Eftersom marinarkeologin inte är lika långt utvecklad som den på land, och stora landmassor numera står under vatten – hur mycket vet vi egentligen om forntida civilisationer?

Geologen Robert M. Schoch väckte stort rabalder, då han hittat vattenerosion på Sfinxen i Egypten som bara kan uppstå vid långt och varaktigt regn. Senast det förekom i Saharaöknen var ca. 10.000 f Kr – d.v.s. just slutet av senaste istiden.

På 1920-talet fann man i Turkiet en 500 år gammal karta, som är kontroversiell eftersom den visar Antarktis kontinent och dess kustlinje under isytan. Officiellt upptäcktes inte Antarktis förrän på 1800-talet.

I Cactus Hill i Virginia fann man 1998 stenåldersredskap som tillverkats med en teknologi man endast funnit i Sydvästeuropa. Dennis Stanford vid Smithsonian Institute utesluter inte möjligheten att det förekommit sjöresor över Atlanten redan 10.000 f Kr vid slutet av senaste istiden då Amerika befolkades.

I grottmålningar vid Marseille  finns olika djur man jagade avbildade, däribland djuphavsfisk vilket i så fall krävde att man behärskade konsten att segla.

Det sägs också, att Australien befolkades med båtar för redan 40.000 år sedan.

Och så har vi mysteriet, med egyptiska mumier som bär spår av nikotin och kokain.

Oftast tecknas världshistorien med en linjär utveckling från grottmänniskor till oss moderna människor med flygplan och datorer.

Men vi känner alla till t.ex. bibelns berättelse om Noa och syndafloden. Noa hade en sumerisk föregångare vid namn Utnapishtim som vi känner från en dikt om hjälten Gilgamesh. De grekiska sagorna berättar om hur Zeus ansåg människorna blivit onda och lät därför himlen regna och havet stiga, och att endast Deukalion och hans hustru räddade sig i en farkost. Runt om i hela världen finns det syndaflodssägner.

Kan våra begåvade förfäder ha utvecklat några av de tekniker, som först långt senare civilisationer kommit under fund med?

Einstein/Hapgood-teorin är också intressant i sammanhanget:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s