Uno Röndahl var som japansk blåsfisk

Författaren och kriminalkommissarien Uno Röndahl som förändrade synen på Skånes historia avled häromdagen 87 år gammal.  Hans böcker lämnade få oberörda, inklusive mig själv som en liten snörvel på 17 år bast tog stort intryck av dem. Men få författare har samtidigt varit så missförstådda – även av dem som hyllar honom.

Man måste sätta in Röndahl och hans böcker i ett större sammanhang, och den historiedebatt som rasade på 1980-talet i kölvattnet av ”Svea Rikes Vagga” (där inledningsprogrammet just hade Röndahls första bok ”Skåneland utan förskoning” som tema) då Dag Stålsjö vände upp och ned på Sveriges historia. Annars fattar man inte grejen.

När den storsvenska nationalismen var allmänt förhärskande inom litteraturen, ansåg Röndahl med gott samvete kunna ställa sig längst ut i den andra ändan, för att få människor att tänka till och uppnå ett slags hävstångseffekt.

Röndahl beskrev själv t.ex. ”Skåneland utan förskoning” som:

”En medvetet enögd historia, uteslutande sedd från det besegrade folkets sida med provokativ ton, som motvikt till segrarnas akademiskt överslätande och förhärligande poemhistoria.”

Hans sista bok ”Skåneland ur det fördolda” bar även undertiteln:

”En återupprättelse av de skåneländska frihetskämparnas minnen och historia”.

Jag brukar likna Röndahls böcker och historieskrivning vid japansk blåsfisk.

Fel tillagad är den dödligt giftig, men rätt tillagad är den en delikatess.

Röndahl själv var i vart fall tydlig om att hans böcker inte var objektiva men i högsta grad tendensiösa och hade ett särskilt syfte. Det är synd att ingen av dem som skrivit minnesrunor över honom har tillkännagivit detta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s